Hoppa till sidans innehåll

Skridskor


Om skridskor
Det viktigaste när man ska åka skridskor är såklart just – skridskorna. Åkarens framsteg beror till stor del på att man har rätt skridskor från början. En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska stå 90 grader mot isen. Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och statigt skaft.

De allra yngsta barnen som går sitt första år i skridskoskolan kan använda hockeyskridskor eller den typ av skridskor vars känga påminner om en slalompjäxa. De finns att köpa i vanliga sportaffärer.
Till de barn som åkt i skridskoskolan ett tag och lämnat de mest grundläggande övningarna är det bästa en ”riktig” konståkningsskridsko för nybörjare. Dessa skridskor går tyvärr inte att köpa i vanliga sportaffärer.

Det är i huvudsak fyra olika märken av konståkningsskridskor som förekommer även om nya märken ibland kommer ut på marknaden. Dessa är:

  • Graf
  • Risport
  • Edea
  • Wifa

Skridskorna finns i ett antal s.k. nybörjarmodeller som ofta levereras med en enklare standardskena. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än c:a 1,5 cm är inte att rekommendera.


När åkaren kommit lite längre och börjat öva svårare moment, hopp och olika steg, så måste skridskokängorna vara ännu mer stabila och skenorna bör också vara anpassade för mer avancerad konståkning. Det är rekommenderat att man relativt tidigt börjar åka på en bättre konståkningsskridsko eftersom det är svårt att lära sig konståkningsmomenten med en skena av enklare modell.
En riktig känga gör dessutom att barnen får ett bättre stöd för ankeln. Kängorna på sådana skridskor är s.k. "padded", vilket innebär att de är sydda i två lager med stoppning emellan vilket ger stadga åt vristen.


Begagnade skridskor
Det är dyrt att köpa skridskor av bra kvalité.
Ett bra alternativ för att hålla kostnaderna nere är att i stället köpa begagnade skridskor. Inköpspriset är betydligt lägre än för nya och man får tillbaks en stor del av summan när man ev. säljer dem igen. Skridskorna kan sedan säljas igen och man får på så sätt i regel tillbaks större delen av den summa man betalat.

De märken som finns har vissa olikheter i modellerna. Därför kan åkningen, under en kortare tid, påverkas negativt om man byter från ett märke till ett annat.

När man köper begagnade skridskor ska man vara observat på fel på skon eller skenan som gör den olämplig. De är t.ex. inte helt ovanligt att det finns "knäckta" skridskor till försäljning. Det ser man på att själva skaftet har ett veck som gör att det inte är så stabilt som det ska.

Vid köp av skridskor rådfråga alltid tränaren eller någon annan i föreningen som har erfarenhet av skridskor.


Skridskovård

Sätt alltid på skenskydd när du inte är på isen.
När skridskorna vilar skall de ha mjuka skenskydd för att inte rosta.
Torka av skridskor och skenor noga efter åkning och låt dem torka i rumstemperatur, aldrig över element eller i torkskåp.
Förvara gärna skridskorna var för sig i en tygpåse för att undvika repor på skon.
Smörj in lädret regelbundet och kontrollera så inga skruvar är lösa.

Efter ungefär 30-40 timmar på is bör skridskorna slipas. Rådgör med tränarna när det är dags för slipning. 

Uppdaterad: 10 OKT 2017 16:49 Skribent: Rebecca Pedersen

Postadress:
Skara KF - Konståkning
Vilan
53237 Skara

Besöksadress:
Vilan
53237 Skara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info