Hoppa till sidans innehåll

Tester


För att alla åkare i Sverige ska klassificeras och behandlas lika har Svenska Konståkningsförbundet (SKF) ett testsystem som innebär att man regelbundet får visa upp sina kunskaper inför domare. För att få börja tävla krävs att man först klarat ett tävlingstest, som kan göras på hemmaplan med egen tränare. Därefter består testerna av två delar, Basictest och Friåkningstest. 

Basictestet behandlar, som namnet antyder, baskunskaperna såsom steg, bågar, skär mm. Basic består av fyra olika nivåer från Test 1 till Test 4.

Friåkningstestet som behandlar t.ex. hopp, piruetter och kombinationer består av sex nivåer, från Test 1 till Test 6.

Vilken nivå av test som man klarat avgör sedan i vilka klasser man tävlar under säsongen. Tränarna håller koll på när det anordnas tester och bedömer vilka åkare som är mogna för att deltaga. För att få testa krävs det att man har Licens.


Basictest
Består av olika steg och bågar.

Ett försök tillåts på varje element. Om ett elements misslyckas tillåts ett nytt försök på det misslyckade elemenetet. Om även detta försök misslyckas måste hela testen göras om vid ett senare tillfälle.

Fritest
Består av hopp och piruetter. Två försök tillåts på varje element. Om ett elements misslyckas tillåts två nya försök om övriga moment blivit godkända. Misslyckas detta försök måste hela testen göras om vid grundtest. Vid test 1-4 restnoteras det misslyckade momentet och man får testa enbart detta moment vid ett senare tillfälle, dock ej piruetter. 

 

För information om vilka moment som ingår i respektive test så hänvisar vi till www.skatesweden.se.

 

 

Uppdaterad: 31 AUG 2019 12:39 Skribent: Rebecca Pedersen4

Postadress:
Skara KF - Konståkning
Vilan
53237 Skara

Besöksadress:
Vilan
53237 Skara

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info